Konfliktusok, dialógusok és mediáció

A dialogikus szervezetfejlesztésben tapasztalataink szerint sokkal kevesebb konfliktus termelődik. Ennek oka a partnersági viszony kialakítása, a résztvevők, érintettek között kialakuló együttműködésre törekvő magatartás, melyben a verseny, mint a másik legyőzésének szándéka alárendelődik a közös tudás, a szervezeti tudás és intelligencia kialakításának.

Ettől függetlenül mindenkori személyiségünk, amely változik, fejlődik és finomodik a személyes fejlesztés és a munkatapasztalatok terében – különösen a övekvő autonómia igény megmutatkozásával – kiválthat csapaton belüli konfliktusokat.
Ennek rendszerét a lehető legjobban a Thomas-Killman féle rendszer dolgozta fel. Anagyot ehhez IDE KATTINTVA letölthet.

Thomas-Killmann teszt

A teszt kitöltése előtt, gondolja végig, hogy a konfliktuskezelési stratégiák közül melyik miként jellemző Önre. Az öt smegoldási módot átgondolva, osszon el közöttük 30 pontot úgy, hogy egy megoldás legfeljebb 12 pontot kaphat.

Majd töltse ki a tesztet, hasonlítsa össze saját becsült  eredményével, (Két pont eltérés még nem jelent számottevő különbséget!)

A teszt kitöltésekor mindegyik mondatpárnál jelölje be, hogy vagy az A, vagy a B betű az, amelyik legjobban jellemzi a viselkedését. Előfordulhat, hogy sem az A, sem a B állítás nem jellemző Önre, akkor azt válassza ki és írja fel, amelyiket inkább el tudja fogadni. Ne gondolkodjon túl sokat a válaszon, hanem bekarikázza, ami spontán elfogadhatóbb a kettő közül.

Thomas-Kilmann teszt  letölthető

Válaszait az alábbi táblázat segítségével kiértékelheti és az eredményt összegzi:

Értékelőlap_TK

Az általános elemzést értékelést, összegzést és értelmezést pedig alább tudja elolvasni.

Ha szeretnél a teszttel kapcsolatban kérdéseidel kapcsolatban személyes konzultációt kérni, természetesen erre is van lehetőség. Kérem azt itt jelezze: info@solintezet.hu