Rendszergondolkodás – Rendszertudat

Rendszergondolkodás játékosan

RGJ_cover_nyomdakesz

RENDSZERGONDOLKODÁS JÁTÉKOSAN
1 napos MŰHELY

A műhelyről a Piac és Profit üzleti magazinban megjelent cikkünk itt olvasható.

Linda B. Sweeney és Dennis Meadows  nemzetközileg is elismert könyve alapján

A műhely során megismerkedhet a rendszerszemlélet alapjaival, annak szervezeti és a tanulási folyamatban betöltött szerepével és a komplexitás kezelés fontosságával. 

A bemutató szemináriumot cégeknek és iskoláknak, NGO közösségeknek ajánljuk.

A játékok, gyakorlatok nagyon sokat segítenek az élményalapú tanulásban, közösség fejlesztésben, stratégia tervezésben, oktatásban, stb. A kiadvány használatához egy  1 napos műhelyt ajánlunk.  A könyvben leírt játékok hozzáértő alkalmazásához alapítványunk munkatársai meghívásra örömmel “házhoz mennek”…

Eddigi alkalmazási területek: 
Dr Kiss Tibor a Pécsi Tudományegytemen, a Közgazdasági Karon építette be a stratégiafejlesztő kurzusába és a Kék gazdaság nyári egyetembe.
Dr HajnalKláára az Urbanisztika és Földrajztudományok szakterületen a fenntarthatóság és város tervezés kérdéskörébe szintén a Pécsi egyetemen.
Czippán Katalin és Ruzsa Ágota a Közigazgatási szakemberek továbbképző programjaiba az NKE szervezésében. Pl. erős helyet kap az Integritás menedzsmentben.
Suhajda Virág és Ruzsa Ágota a tanulási folyamatok módszertani keretébe az iskolai oktatásban.
Ruzsa Ágota a Rendszertudatos Facilitálás és vezetés alapképzésébe.

A könyv  ITT megrendelhető.

A  magyar kiadáshoz írt Dennis Meadows  és Linda B.Sweeney előszavaletölthető és egy gyakorlat a könyvből itt megtekinthető: Keresztbe tett karok és egy nagyon rövid játék, melyet D.Meadows mutata be a World Science Forumon  itt megtekinthető.

letöltés (2)

Dennis Meadows, 2011.szept. SoL-JNOH képzésWP_20150623_007

 

A rendszergondolkodás a XX. század alapvető és új paradigmákra ajtót nyitó tudomány. Ennek egyik szülőföldje épp Közép-Európa. De a gyakorlati, a szervezetek és közösségek fejlesztését, értékrendjét átalakító kidolgozása többek között az MIT, USA egyetem rendszerdinamika tanszékéhez kötődik. Peter Senge, a szervezeti tanulás, Stafford Beer a szervezeti kommunikáció és menedzsment kibernetika, (lsd. Szintegráció kiemelt módszertanunk) és Dennis és Donella Meadows az ökológia és a globális összefüggések szemszögéből foglalkozott a diszciplinával. Linda B.Sweeney ésGuus Geisen pedig az iskolai és a fiatalokat és a tréning kultúrát gazdagító gyakorlatokkal ajándékoz meg bennünket.

Ennek ismerete, készségszintű alkalmazása a világlátásban, helyzetteremtő képességünkben, stratégiai tervezésben, konfliktus kezelésben, közösségi tervezésben, stb. egyaránt jól és hatékonyan kamatoztatható.

A SoL Intézet 2004.  Peter Senge – László Ervin konferencia óta tanítja és alkalmazza vállalatvezetői, szervezetfejlesztési és iskolafejlesztő programjaiban.
2011-ben Dennis Meadows közvetítésével, elsősorban pedagógusoknak tartottunk egy
napos, a könyvből vett gyakorlatokkal fűszerezett műhelyt.

A témában elköteleződtünk arra, hogy magyar nyelven is elérhetővé tesszük az alapműveket. A KÖNYV ENNEK EGY FONTOS ÁLLOMÁSA.

Peter Senge 5 DisciplinesA Tanuló szervezetek globális társaság alapkönyve P.Senge Az 5.alapelv című könyve, ahol az öt alapelvből az 5.  elv aaz-5-alapelv-15078398-nagyrendszerszemlélet és a rendszerdinamika.