Open Space- Nyitott Tér

A módszer eredeti kigondolása Harrison Owen nevéhez fűződik. Én 1995-ben találkoztam vele, mikor Washingtonban résztvettem egy alapképzésen Billie Albans és vezetésével, akik a Nagycsoportos szervezeti változást támogató módszerek szaktekintélyének számítottak már akkor is. Mielőtt a módszer leírására fordítana figyelmet, érdemes képi megjelenítését végignézni ezen a videón.  Röviden a módszerről. Rövid elméleti és gyakorlati felvezetőt a módszer kigondolojától, Harrison Owentől itt érdemes megnézni. Az OS "értekezleteknek" nincsenek előre meghatározott témaköre, sem előadója: arról lesz szó, amiket Önök vetnek fel a nap tervezése során. Mivel  egy-egy téma igen tág is lehet, rengeteg felvetés, kérdéskör, probléma, ötlet belefér. Annak érdekében, hogy ezek mindegyikéről szó essen, ezt a speciális módszert használjuk. Olyat, ami kevés korlátot szab, a résztvevők nagy szabadsággal bírnak, ugyanakkor szabályokat és kereteket is ad ahhoz, hogy eredményesek lehessünk. Tapasztalataink szerint az ilyen jellegű munkát élvezettel végzik a résztvevők, és igen hasznosnak találják. Egy egy alkalommal a munkamódszerről részletesen is beszélünk, de az alábbiakat érdemes tudni előre: images (17)A program elején a résztvevők döntik el, hogy milyen témákon fognak dolgozni.
  • A résztvevők fogják kialakítani a napirendet és az eljárásmódot is a közös téma keretein belül.
  • A résztvevők vezetik a folyamatot, hoznak döntéseket, határozzák meg a prioritásokat.
  • Minden felvetés feldolgozásra kerül.
  • Munkacsoportokban folyik a munka, melynek nagyságát, összetételét tartalmát és munkamódszerét a résztvevők határozzák meg.
  • A munkacsoportok megbeszéléseiről, ötleteiről, eredményeiről, javaslatairól írásos összefoglaló készül, melyek mindenki számára azonnal rendelkezésre állnak.  Érdemes tehát előre készülni, gondolkodni azokon a témákon, amiket szívesen hoznának szóba témánkkal kapcsolatban.
Részletesebb leírást itt tölthet le a módszerről.  OpenSpaceQuotes